Koken met bier is een geweldige manier om smaak en vocht aan gerechten toe te voegen en tegelijk van een koudje te genieten.
Hier zijn 5 van de lekkerste gerechten om met bier te koken:
1. Beer Can Chicken
Dit gerecht is precies wat het klinkt, een kip geroosterd op een bierblikje. Het bier voorkomt dat de kip uitdroogt en verleent haar een heerlijke smaak.
Ingrediënten:
– 1 hele kip
– 1 blikje bier
– Zout, peper en andere kruiden naar smaak
Instructies:
1. Verwarm je oven voor op 175 graden C.
2. Kruid de kip met zout, peper en andere specerijen naar wens.
3. Open het blikje bier en drink de helft ervan op (of meer, als je echt dorst hebt).
4. Leg de kip op het bierblikje, zodat de bovenkant van de kip op het blikje rust.
5. Leg de kip in een braadslee en bak gedurende 45-60 minuten, of tot de kip door en door gaar is.
Geniet ervan!
2. Biergebakken vis
Een klassieke pubfavoriet, biergebakken vis is knapperig en heerlijk. De sleutel om dit gerecht perfect te maken is een licht bier te gebruiken en de vis niet te vet te bakken.
Ingrediënten:
-1/2 kop bloem
-1/2 theelepel zout
-1/4 theelepel zwarte peper
-1/2 kopje bier
-1/2 pond kabeljauwfilets
-1 eetlepel olijfolie
-partjes citroen, om te serveren
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bekleed een bakplaat met perkamentpapier en zet apart.
2. Klop in een ondiepe schaal bloem, zout en peper door elkaar. Giet het bier erbij en roer tot het goed gemengd is. Leg de kabeljauwfilets in het mengsel, en zorg ervoor dat elk filetje goed bedekt is.
3. Verhit in een grote koekenpan op matig vuur de olijfolie. Voeg, als het heet is, de kabeljauwfilets en bak ze ongeveer 2 minuten per kant, of tot ze goudbruin zijn.
4. Breng de kabeljauwfilets over op de voorbereide bakplaat en bak ze nog ongeveer 8 minuten, of tot ze gaar zijn.
5. Serveer met partjes citroen en geniet!
3. Biergestoofde ribbetjes
Deze ribbetjes worden langzaam in bier gegaard tot ze beendermals zijn. Het smoorvocht kan ook gebruikt worden als een smaakvolle BBQ saus.
Ingrediënten:
-1 rack ribbetjes
-1 fles (of blik) bier
-1/2 kopje barbecuesaus
-1 eetlepel olijfolie
-1 theelepel zout
-1/2 theelepel zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden C.
2. Verhit in een Nederlandse oven of grote steelpan de olijfolie op matig vuur. Voeg de rack of ribs toe, en bak tot ze aan alle kanten bruin zijn.
3. Voeg het bier en de BBQ saus toe aan de pan, en breng het geheel aan de kook. Dek af, en bak in de voorverwarmde oven gedurende 1 1/2 uur, of tot de ribbetjes heel zacht zijn.
4. Neem de ribbetjes uit de pan, en bestrijk ze desgewenst met extra BBQ saus. Serveer onmiddellijk.
4. Bierkaassoep
Deze rijke en romige soep krijgt zijn smaak van scherpe cheddarkaas en een donker biertje. Het is het perfecte troosteten op een koude dag.
Ingrediënten:
1 ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
1/2 theelepel zout
peper naar smaak
4 kopjes kippenbouillon
1 kop bier (ik gebruikte een donker bier, maar elke soort werkt)
8 ons scherpe cheddarkaas, geraspt
Instructies:
1. Sauteer in een grote soeppan uien en knoflook in boter tot ze zacht zijn. Voeg bloem toe en laat nog 1 minuut doorkoken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
2. Giet er kippenbouillon en bier bij en breng het geheel aan de kook. Voeg geraspte kaas toe en roer tot die gesmolten is. Serveer warm met wat knapperig brood om te dippen.
5. Black and Tan uienringen
Deze uienringen zijn omhuld met een krokant beslag dat gemaakt is met stout bier en Guinness. Ze zijn het perfecte voorgerecht voor je volgende feestje.
Ingrediënten:
-1 kop bloem voor alle doeleinden
-1/2 theelepel bakpoeder
-1/4 theelepel zout
-1/4 theelepel zwarte peper
-1/4 kopje bier
-1 eetlepel olijfolie
-1 grote ui, in ringen gesneden
Instructies:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
2. Klop in een kom de bloem, het bakpoeder, zout en peper door elkaar. Voeg geleidelijk het bier toe en klop tot een glad mengsel.
3. Leg de uienringen in het beslag en bestrijk ze goed.
4. Giet in een ondiepe schaal de olijfolie en leg er de uienringen in. Draai ze om om er zeker van te zijn dat ze bedekt met olie.
5. Leg de uienringen op een bakplaat en bak ze 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Of je nu een nieuw recept zoekt om met je favoriete bier uit te proberen of wat inspiratie nodig hebt voor je volgende feestje, wij hebben het voor je. Deze vijf recepten zijn perfect voor elke gelegenheid, en ze gebruiken allemaal op de één of andere manier bier.
Bon apetit!